We stellen ons de vraag hoe de feitelijke sociale structuur van de samenleving in elkaar steekt. Politici blijken te denken dat verkoop technieken moeten worden toegepast om hun beleid te kunnen verkopen en om zich zelf op een positie te zetten met een zetel in de Gemeenteraad of anderszins. De basisfilosofie ontbreekt, het gaat om management, zoals je bedrijven aanstuurt op winstmaximalisatie waar de aandeelhouders de baas zijn. Bedrijven zijn geen staten dat is een denkfout van de eerste orde van politici. Een land of Gemeente kan je niet aansturen op winstmaximalisatie.

Als men management gaat verheerlijken, kunnen Multi nationals hun gang gaan. Deze onttrekken zich aan de democratische controle en politici die management verheerlijken faciliteren dit.

Goed management van een staat of Gemeente of provincie gaat niet alleen om de output en winstmaximalisatie. Bedrijven kennen de term goed werkgeverschap, voor politici zou de term goed openbaar bestuur kunnen passen. Bovendien als de politici de staat echt zien als een bedrijf is die bijzonder slecht bestuurt, ja er is winst gemaakt, maar de zorg, onderwijs, woningbouw, zijn in het slop geraakt en de uitkeringen te laag.

Alle partijen ontbreekt een ideologie, een basisfilosofie van waaruit je handelt als politicus. Zonder die basisfilosofie is elke beslissing die genomen wordt richtingloos en mist elke grond van handelen. We behandelen en bespreken het boek De uitdaging van het populisme van Arie van der Zwaan en het boek Van Raoul Martinez Hoe vrij zijn wij ? We komen doorlopend bij elkaar in een setting bijeenkomst van twee uur. Kosten leden Humaan Lokaal gratis, leden Humanistisch verbond 40 euro, niet leden 80 euro.